email: tasosavrilionis@yahoo.gr

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή του ανεξάρτητου υποψηφίου δημάρχου Αγίου Δημητρίου

Ανοιχτή επιστολή του Υποψήφιου Δημάρχου Τάσου Αυρηλιώνη.

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Οι δημοτικές εκλογές φέτος, θα γίνουν κάτω από συνθήκες μιας τρομακτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Όλα δείχνουν ότι γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω. Έζησα από κοντά σαν αιρετός τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και δεν ήταν δύσκολο ν’ αντιληφθώ ότι η δυσάρεστη αυτή κατάσταση θα ήταν η αναπόφευκτη νομοτελειακή κατάληξη των ανεύθυνων και εγκληματικών πολιτικών που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Μέσα σ’ ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, αφήσαμε τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς να διαποτίσουν όλη τη ραχοκοκαλιά της κρατικής μηχανής και να την οδηγήσουν στην πλήρη παράλυση. Με μοναδικό μέλημα το πώς θα βολεύουμε και θα βολευόμαστε πέρα από κάθε έννοια αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αδιαφορήσαμε για τις συνέπειες, υποθηκεύοντας έτσι δραματικά το μέλλον των παιδιών μας. Με το λουκέτο προ των πυλών δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, με τις μαζικές απολύσεις ν’ αποτελούν μόνιμο εφιάλτη των εργαζομένων, με τις περικοπές μισθών και συντάξεων να προκαλούν δέος στην αγορά, με τον κοινωνικό ιστό έτοιμο να διαρραγεί, είναι πολύ δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση των απλών ανθρώπων για τους κάθε λογής ανευθυνοϋπεύθυνους που μας οδήγησαν ως εδώ. Με την καχυποψία των πολιτών απέναντι σ’ όσους αναζητούν ρόλους στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή να έχει πάρει μορφή επιδημίας, το πιο συνετό θα ήταν να πάει κανείς σπίτι του. Συνειδητοποιώ γιατί κατά κανόνα ηθικοί, έντιμοι, δημιουργικοί άνθρωποι αγνών προθέσεων, αποφεύγουν συστηματικά να ασχοληθούν με την πολιτική. Φοβούνται ότι ο τυφλός αμοραλισμός και ο εκλογικός κανιβαλισμός που κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να διαταράξει την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Δεν είναι όμως κι από την άλλη πλευρά σωστό να κρύβεσαι και να μην παίρνεις θέση σε ό,τι γίνεται γύρω σου, αφήνοντας πολλές φορές ακατάλληλα στοιχεία να αποφασίζουν για σένα και τη ζωή σου.
Προσωπικά, η εμπειρία που απεκόμισα με βοήθησε να αναθεωρήσω παγιωμένες απόψεις για πρόσωπα και πράγματα. Να δω τις κομματικές σκοπιμότητες, ν’ αντιληφθώ γιατί ο κομματικός «συνδικαλισμός», εγκλωβισμένος σ’ ένα πλέγμα άθλιων πελατειακών σχέσεων, μας έφερε σε αυτή την κατάσταση νάρκης και εφησυχασμού, που οδήγησε το κράτος σε πλήρη αποσύνθεση.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Ένιωσα την ανάγκη σ’ αυτή την ανοιχτή μου επιστολή να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, που ίσως μπορέσουν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους πήρα το θάρρος να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση σας, σαν υποψήφιο Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου στις προσεχείς εκλογές. Αυτό έγινε και με την παρότρυνση κάποιων νέων και άφθαρτων ανθρώπων που με εμπιστεύονται, χωρίς να έχουμε πίσω μας κανένα μηχανισμό και κανένα κόμμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στις άλλες υποψηφιότητες, εμείς εκφράζουμε κάτι διαφορετικό.
Μπορώ σήμερα να σας κοιτάξω ίσα στα μάτια και να σας πω ότι δεν είπα ποτέ ψέματα σε κανέναν. Λειτούργησα πάντα στο φως χωρίς διαπλοκές και υπόγειες διαδρομές. Έκανα ό,τι μπορούσα περισσότερο και όσο μου επέτρεπαν οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν, τόσο στη Διοικούσα παράταξη, όσο και στο δημοτικό Συμβούλιο. Αγωνίστηκα κατά της διαφθοράς και της μίζας και πιστέψτε με ότι δέχτηκα πολύ πόλεμο για τη στάση μου αυτή. Αποχτάς πολλούς εχθρούς στην πολιτική, αν πεις ότι δεν είσαι λαμόγιο.
Αντιτάχθηκα αποφασιστικά σε οικονομικά συμφέροντα ισχυρών με αποτέλεσμα να δεχθώ και απειλές για τη ζωή μου, επειδή έκανα το αυτονόητο, δηλαδή προσπάθησα να προστατέψω το Δημοτικό χρήμα. Βρέθηκα κοντά στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και πάλεψα για το 4ο Λύκειο. Προσπάθησα να κάνω τον πολιτισμό υπόθεση των πολιτών και όχι των κάθε λογής μάνατζερ.
Βρέθηκα στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και δε δίστασα ν’ αντιπαρατεθώ ανοιχτά και με τη Δημοτική αρχή, όταν για παράδειγμα έκρινα ότι απειλείται η διατήρηση της φυσιογνωμίας του Ασυρμάτου σαν αποκλειστικά χώρου πράσινου.
Μπορεί να έκανα και λάθη. Μόνο όσοι δεν παίρνουν θέση, δεν κάνουν λάθη. Αντιπαρατέθηκα με συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντα όμως με αγνές προθέσεις και προτάσσοντας το κοινωνικό και όχι το ατομικό μου συμφέρον. Παρά τη διαρκή πολιορκία που δεχόμαστε όλοι εμείς από βουλευτές και υπουργούς, ποτέ δε διανοήθηκα να εκμεταλλευτώ τη θέση μου για να βολέψω τους δικούς μου ανθρώπους, δηλώνοντας πίστη και υποταγή σε κάποιους.
Σας καλούμε όλους να πλαισιώσετε την ομάδα μας και ν’ αναλάβετε ενεργούς ρόλους σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς πάνω απ’ όλα βάζουμε το ήθος και την εντιμότητα. Δεν υιοθετούμε τη λογική ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Δεν θα «χαϊδεύουμε αυτιά» για να διατηρηθούμε πάσει θυσία στην εξουσία. Θα προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε με πολλές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις την εικόνα της πόλης μας.
Η προεκλογική μας καμπάνια θα προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή ρύπανση στην πόλη. Αυτό ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό που φιλοδοξούμε να επιβάλλουμε. Υποτιμάμε άλλωστε τη νοημοσύνη μας αν πιστέψουμε ότι η επιλογή σας θα είναι με κριτήριο το πόσες φορές στη διαδρομή προς το σπίτι σας θα δείτε στις κολώνες τις φωτογραφίες μας. Δεν θα προσπαθήσουμε να σας εξαπατήσουμε με φυλλάδια «ιλουστρασιόν» με εικονικά προγράμματα από το internet, επιχορηγούμενα από ιδιωτικά συμφέροντα παρατρεχάμενων, που συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις σπεύσουν ν’ αποτελέσουν τις «αυλές» μας.
Στόχος μας θα είναι η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελεύθερων χώρων και η διαμόρφωσή τους σε χώρους πράσινου, όπως θα συναποφασίζουμε στη μόνιμη ανοιχτή διαβούλευση που θα έχουμε μαζί σας. Τελειώνει η εποχή της υπαγόρευσης μελετών από εργολάβους, που τα κέρδη τους είναι ανάλογα των ποσοτήτων μπετόν και σιδήρου που πέφτουν στις πλατείες.
Θα βρούμε τρόπο να μπούμε στα σπίτια, να δούμε τις ανάγκες για να ασκήσουμε ουσιαστική κοινωνική πολιτική στις δύσκολες μέρες που έρχονται.
Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους θελήσουν να εκμεταλλευτούν την όποια εξουσία τους προς εξυπηρέτηση ημετέρων. Με σεβασμό στους εργαζόμενους του Δήμου, θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε το κλίμα που χρειάζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κριτήριό μας θα είναι για την τοποθέτηση των στελεχών στις καίριες θέσεις το ήθος, η αξιοσύνη και η εργατικότητά τους.
Δεσμευόμαστε ότι δεν θα μας εξαγοράσει κανείς για να νιώθουμε τελείως ελεύθεροι και αδέσμευτοι. Τους άλλους συνδιασμούς θα τους κρίνουμε αυστηρά με πολιτικά κριτήρια, μακριά από κάθε μικρότητα, κακία και συκοφαντία. Θα προσπαθήσουν να μας υποτιμήσουν. Κλείστε τα αυτιά σας σε φτηνά κουτσομπολιά και μην είστε ευκολόπιστοι σε ό,τι ακούτε. Αντισταθείτε στους εκβιασμούς και στη λογική των πελατειακών σχέσεων, που αποτελούν πηγή πολλών δεινών για τον τόπο μας. Έχουμε όλοι εμείς ευθύνη για τον τρόπο που επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας. Σας ζητάμε να παρακινήσετε γνωστούς και φίλους σας που τους κρίνετε κατάλληλους να ασχοληθούν και να τους στηρίξετε ενεργά. Δεσμευόμαστε ότι αν μας εμπιστευτείτε θα τιμήσουμε την ψήφο σας. Αν μας γυρίσετε την πλάτη θα ψάξουμε να δούμε ποιά λάθη κάναμε. Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε την κρίση σας. Σας καλούμε να μας βοηθήσετε καλώντας μας σε μικρές ή μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια, καφενεία και οπουδήποτε αλλού. Πιστεύουμε σ’ αυτόν τον άμεσο τρόπο επικοινωνίας και όχι στις δημοσιεύσεις μας, που κατά κανόνα γράφονται από άλλους για μας. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επειδή το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό, από τον τρόπο που ο κάθε Δήμαρχος επιλέγει τους συνεργάτες του και από τη δεξιότητά του να εμπνέει και να καθοδηγεί τη Δημοτική του ομάδα, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά το έργο κάθε Δημοτικής Αρχής.
Με απόλυτο σεβασμό στο πολιτικό σας αισθητήριο και με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που επωμίζομαι να ηγηθώ της προσπάθειας για ριζικές τομές με τόλμη και αποφασιστικότητα, σας ζητώ να μας βοηθήσετε με όποιο τρόπο εσείς κρίνετε σκόπιμο και θέλω να σας στείλω τους πιο θερμούς, αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς.

Για τη νέα μας Δημοτική
παράταξη
Μετά τιμής
Τάσος Αυρηλιώνης,
Δημοτικός Σύμβουλος
Αγίου Δημητρίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου