email: tasosavrilionis@yahoo.gr

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…;

Άρθρο του Δημήτρη Τριανταλή στην εφημερίδα Ενεργός Δημότης

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…;

            Εάν παρατηρήσει κανείς ένα συλλογικό όργανο, όπως είναι ένα δημοτικό ή ένα διοικητικό συμβούλιο, θα διαπιστώσει την παντελή έλλειψη νέων ανθρώπων! Ιδιαίτερα οι ηλικίες των 25, των 30, των 35 δεν εκπροσωπούνται σε συλλογικά όργανα! Δεν έχω κάτι με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αλοίμονο. Ίσα ίσα το αντίθετο, διότι εκείνοι κουβαλούν το χρησιμότερο πάντων, την εμπειρία. Απλώς πιστεύω ότι από το να μην υπάρχει κανένας νέος σε ένα συμβούλιο, είναι προτιμότερο και σαφώς πιο ωφέλιμο να υπάρχουν 3-4 νέοι αυτών των ηλικιακών μεγεθών. Άλλωστε, η λειτουργία ενός συμβουλίου είναι πιο δημοκρατική όταν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα, όταν δηλαδή η σύνθεση του συμβουλίου ανταποκρίνεται με επάρκεια σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε όλα τα ηλικιακά σκαλοπάτια. Άρα, θεωρώ ότι δε νοείται συμβούλιο ή συλλογικό όργανο δίχως καθόλου νέους. Πρέπει να υπάρχουν και αυτοί. Διότι προσεγγίζουν τα προβλήματα με διαφορετική οπτική γωνία, πολλές φορές ιδιαίτερα ελκυστική και ουσιαστική. Τα προσεγγίζουν μάλιστα με αυθόρμητη και δίκαιη αντίληψη, με ρεαλισμό και καθαρότητα, ενώ δεν απουσιάζουν σε αυτούς και οι γνώσεις και η τεχνοκρατική σκέψη.
            Στον Άγιο Δημήτριο η νεολαία κάθεται στα σπίτια της. Οι νέοι είναι πολυτάλαντοι, ικανοί, ο καθένας ειδικός στο στοιχείο του κι όμως αυτές τις αρετές ένα ερμητικά κλειστό πολιτικό σύστημα δεν αφήνει να ξεδιπλωθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Οι φατρίες και τα δαχτυλίδια αρέσουν στον απλό κόσμο; Όχι. Οι φατρίες επαγγέλλονται τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, αλλά στην πραγματικότητα απομονώνουν με ολοκληρωτισμό και επιβολή την πλειοψηφία κοινωνικών ομάδων προς όφελος των ολίγων (μπορούμε να κάνουμε λόγο πλέον για αναβίωση της ολιγαρχίας). Οι «γραμμές» οδηγούσαν στις στρατευμένες και όχι στις ενσυνείδητες ψήφους. Από τη μεταπολίτευση όμως και μετά, οι γραμμές και οι στρατευμένοι ψήφοι αποκοίμισαν το λαό, ο οποίος δεν ελέγχει την εξουσία, με αποτέλεσμα η τελευταία όποια κι αν είναι (Πράσινοι ή Βένετοι ή Πορφυροί) να μας οδηγήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην περιστολή των εσόδων του κάθε νοικοκυριού, του κάθε απλού βιοπαλαιστή. Έτσι κι οι νέοι δεν μπορούν να εκφραστούν από στημένα όργανα που γίνονται για τους λίγους. Όταν μάλιστα ειδικότερα τα στημένα αυτά όργανα είναι νεανικά, τότε δεν μπορούν να αγγίξουν τη χειμαρρώδη και απαιτητική πλειοψηφία της απλής και ανένταχτης νεολαίας, την οποία δεν αναδεικνύουν όσο θα έπρεπε. Η νεολαία αποζητά αυτό το «κοινό σημείο αναφοράς» που θα τη βοηθήσει να ξεδιπλώσει τα ταλέντα της. Η νεολαία πρέπει να μετέχει στα πολιτικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου της. Το ίδιο ισχύει και για τη νεολαία του Αγίου Δημητρίου που δεν την καλύπτει το στημένο, το επιτηδευμένο, αυτό που δεν έχει ισχύ.
            Η νεολαία του Αγίου Δημητρίου απαιτεί κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι στο δήμο μας είναι λίγοι. Και μάλιστα κοινόχρηστους χώρους με πράσινο, το οποίο επίσης είναι λίγο στο δήμο μας. Η νεολαία του Αγίου Δημητρίου απαιτεί ενίσχυση των νέων τοπικών επιχειρηματιών. Απαιτεί να μετέχει η ίδια στα θεατρικά, τις συναυλίες και τα χορευτικά, να ασκεί η ίδια κοινωνική πολιτική και κοινωφελές έργο, να βραβεύεται όταν διακρίνεται στον αθλητισμό σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο. Η νεολαία μας απαιτεί την άμεση, εγκάρδια και προσωπική επαφή με την εκάστοτε εξουσία.
            Για τους λόγους αυτούς, όποιος από τους υποψηφίους δημάρχους πλησιάσει αυτή τη νεολαία που είναι περιθωριοποιημένη κι ασυμβίβαστη με το στημένο παρόν γενικότερο πολιτικό σύστημα και δεν αποδέχεται το φανατισμένο παραγοντισμό, θα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα. Αισθάνομαι ότι η καταλληλότερη υποψηφιότητα είναι αυτή του συνδυασμού «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» με υποψήφιο δήμαρχο τον ΤΑΣΟ ΑΥΡΗΛΙΩΝΗ ο οποίος με άμεσο και θερμό τρόπο βιώνει την καθημερινότητα του κάθε δημότη του Αγίου Δημητρίου, ιδίως δε του νεαρού δημότη, τον οποίο πάντα προτρέπει να συμμετέχει στα κοινά, να έχει λόγο και άποψη και να μη θάβει τις δεξιότητές του. Με απόλυτο σεβασμό στους υπολοίπους υποψηφίους και την πορεία τους στα δημοτικά πράγματα, προτρέπω οι νέοι να υποστηρίξουν τον καθηγητή τους, τον ΤΑΣΟ ΑΥΡΗΛΙΩΝΗ. Ένα μέλος κάθε οικογένειας του Αγίου Δημητρίου υπήρξε μαθητής του. Γιατί να μη στηρίξουμε λοιπόν αυτόν που ξέρουμε προσωπικά και να στηρίξουμε κάποιον που δε γνωρίζουμε προσωπικά, αλλά μας προτάθηκε ή μας επιβλήθηκε; Αυτή η νεολαία, η αδέσμευτη, οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση…

Τριανταλής Δημήτριος, φοιτητής Νομικής Σχολής Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου