email: tasosavrilionis@yahoo.gr

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση σε ερώτηση της εφημερίδας "Δημοτικό Φως" για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής κατά τον πρώτο χρόνο


Αξιότιμε  κ. Μαραφή, 
        Γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, ήμουν σχεδόν σίγουρος για τον τρόπο άσκησης εξουσίας από τη νέα Δήμαρχο. Είναι κοινό μυστικό ότι η παράταξη της, είναι ο πιο γνήσιος εκφραστής του πολιτικού κατεστημένου, που οδήγησε τη χώρα μας στα τραγικά σημερινά αδιέξοδα. Είναι η παράταξη που στηρίχθηκε κρυφά ή φανερά, από το σύστημα των βολεμένων του παλαιοκομματισμού, που σήμερα βλέπουμε να καταρρέει.  Για  όσους έχουν την ελάχιστη αμφιβολία  γι’ αυτό,  δεν έχουν παρά  να θυμηθούν  σε πόσα κεντρικά δελτία ειδήσεων παρήλασε η κ. Δήμαρχος και   από πόσες  ημερήσιες εφημερίδες φιλοξενήθηκε προεκλογικά. Και σήμερα δεν υπάρχουν αφελείς που να πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι ευαγή ιδρύματα και ότι δεν υπήρξαν οι βασικοί πυλώνες της κάθε μορφής διαπλοκής με την πολιτική εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.
      Όπως έχω υποχρέωση απέναντι στους δημότες που μας τίμησαν  με την ψήφο  τους, πιστεύω ότι με τις μικρές  μου δυνάμεις ασκώ εποικοδομητική αντιπολίτευση, με γνώμονα το γενικό καλό. Δυστυχώς οι δημότες δεν ενημερώνονται ή το χειρότερο παραπληροφορούνται για το ρόλο του καθενός μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για ένα χρόνο συνειδητά απέφυγα να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.  Καλόπιστα και υπεράνω κάθε μικροπολιτικής λογικής, είχα μια κρυφή ελπίδα. Περίμενα ότι οι καταστροφικές συνέπειες της  ανεύθυνης, εγκληματικής πολιτικής  των τελευταίων χρόνων, θα είχε προβληματίσει την κ. Δήμαρχο.  Πίστεψα  ακόμη ότι λόγω της μεγάλης αποχής και των πενιχρών ποσοστών  που έλαβε  στις εκλογές, θα είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν διαθέτει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να λειτουργεί, αγνοώντας τις υπόλοιπες παρατάξεις και εκμεταλλευόμενη την πλαστή πλειοψηφία που της  εξασφάλισε το εκλογικό σύστημα. Δυστυχώς όμως  για την πόλη μας,  οι ελάχιστες ελπίδες  που είχα, διαψεύστηκαν πολύ σύντομα.
       Λένε ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Κατά τη γνώμη μου το υπ’ αριθμόν  ένα πρόβλημα  της ελληνικής  κοινωνίας,  είναι η αναξιοκρατία που βασιλεύει παντού. Θα περίμενε κανείς ότι η κ. Δήμαρχος  έχοντας επίγνωση  της αδυναμίας των δημοτικών της συμβούλων  να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις  τους, θα αναζητούσε  εξωτερικούς συνεργάτες με κριτήριο την καταλληλότητα τους  να βοηθήσουν  στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής στο Δήμο. Άντ’ αυτού, σαν κριτήριο επιλογής ήταν το βόλεμα συγγενών  και κολλητών και η εξόφληση γραμματίων σ’ όσους συνέβαλαν στην εκλογή της.
        Αν  μπορούσα να ξεχωρίσω μια προσωπικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική  Αρχή είναι ο Χάρης Κατσιμίχας. Με πανεπιστημιακή μόρφωση, μεταπτυχιακή κατάρτιση και λαμπρή αυτόφωτη καριέρα στο χώρο της έντεχνης μουσικής, ίνδαλμα για τη νεολαία, με  ήθος και αξιοπρέπεια, υπήρξε  αναμφισβήτητα  το πρόσωπο που έδωσε τη Δημαρχία στην κ. Ανδρούτσου. Η ανάθεση σε μια τέτοια προσωπικότητα της ευθύνης του τομέα της τέχνης και του πολιτισμού, θα πρόβαλε το Δήμο  μας πανελληνίως.  Κύριε  Μαραφή, θα είχε ενδιαφέρον  να αναζητήσετε τον ίδιο τον κ. Κατσιμίχα να σας εξηγήσει με την ευθύτητα που τον διακρίνει, γιατί εγκατέλειψε τη δημοτική αρχή.
        Η Δημοτική αρχή είχε την τύχη  μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία να της παραδοθεί ένα μεγάλο πλεόνασμα  6.500.000 ευρώ  από τον κ. Λαζαρόπουλο. Άρα η επίκληση της κακής οικονομικής κατάστασης για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία δημοτικού έργου, πέφτει στο κενό. Προεκλογικά μας έλεγαν για μποστάνια και μπαξέδες με ζαρζαβατικά και μενεξέδες. Τα βλέπετε πουθενά; κάντε μια βόλτα στο πάρκο της οδού Μπουμπουλίνας ( Μετρό Δάφνης ), που ήταν πραγματικό κόσμημα, να δείτε  σε τι τραγική κατάσταση έχει περιέλθει. Η ίδια εικόνα εγκατάλειψης υπάρχει σε όλους τους χώρους πράσινου και τις παιδικές χαρές.
         Ο μηδενισμός κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, η μεγάλη συρρίκνωση παραγωγής των  βιοτεχνιών, η τρομακτική μείωση της κατανάλωσης και του τζίρου των καταστημάτων, καθώς και η μείωση του όγκου αστικών απορριμμάτων λόγω κρίσης, θα περίμενε κανείς να έχουν συμβάλλει στη θεαματική βελτίωση της καθαριότητας. Είναι πουθενά αυτό  ορατό; Κανονικά θα έπρεπε  να απομακρυνθούν κάποιοι κάδοι για τον εξορθολογισμό  της δαπάνης αποκομιδής. Αντί αυτού, είδαμε να δαπανώνται 45.500 ευρώ για νέους κάδους!!!!!! κάτι που κατήγγειλα στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν ενδεικτικό παράδειγμα διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος.
         Η  Δημοτική Αστυνομία παρά το ότι ενισχύθηκε σημαντικά σε προσωπικό είναι ανύπαρκτη. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει την απουσία κάθε  ελέγχου στάθμευσης  στην έξοδο της Αγίου Δημητρίου και της Αγίου Βασιλείου προς Βουλιαγμένης, όπου απέμεινε μόνο  μία λωρίδα κυκλοφορίας.  Όσο για το Σταθμό Αγίου Δημητρίου, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
         Η κατασκήνωση της Ραφήνας θα περάσει στην ιστορία του Δήμου ως μόνιμη μαύρη τρύπα των προϋπολογισμών διαχρονικά. Το τεράστιο κόστος κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας από ιδιώτη, αν ελεγχθεί οικονομοτεχνικά και συγκριθεί με το αντίστοιχο κόστος φιλοξενίας των ίδιων παιδιών σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις, πολύ υψηλότερου επιπέδου, θα δείξει πόσο δίκιο είχαμε όσοι υποστηρίζαμε  ότι το όλο εγχείρημα ήταν μια εγκληματική επένδυση σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων, που είχε ανάγκη ο Άγιος Δημήτριος. Η  κ. Δήμαρχος τορπίλισε  τα προηγούμενα χρόνια την προσπάθεια του κ. Λαζαρόπουλου να λειτουργήσει την κατασκήνωση, με πρόσχημα ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Έσπευσε όμως  αμέσως μετά την εκλογή της να την δώσει η ίδια σε ιδιώτες. Θα ήταν παράλειψή μου να μη σημειώσω την ανωτερότητα του κ. Λαζαρόπουλου, που παρά τη δικαιολογημένη πικρία  του από την τότε σκληρή στάση της  σημερινής Δημάρχου, ψήφισε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης το περασμένο καλοκαίρι. Αξίζει εδώ να αναφερθούν οι πολλές παράνομες κατατμήσεις του δαπανηρού έργου συντήρησής της κατασκήνωσης για το 2012, για ευνόητους λόγους, όπως κατήγγειλαν και άλλοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης.
        Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά στοιχεία για να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους  με λύπη  μου διαπιστώνω ότι αυτή θα είναι μια χαμένη τετραετία για την πόλη μας. Ενδεικτικό στοιχείο για τη νοοτροπία της δημοτικής αρχής, είναι η πλήρης περιφρόνηση και απαξίωση των τοπικών και εκπολιτιστικών συλλόγων της Πόλης μας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φθινοπώρου. Για την οικονομία του χώρου  θα σταθώ σε ένα μόνο θέμα, που για μένα είναι κορυφαίο αυτή την εποχή. Είναι η ασκούμενη κοινωνική πολιτική.
          Αν συγκρίνει κανείς τον προϋπολογισμό του 2007 και του 2012  δε βλέπει καμία διαφορά. Η σημερινή διοίκηση δείχνει να αδυνατεί να αντιληφθεί τις τρομακτικές αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ριζική αλλαγή  στο σύστημα κοινωνικών παροχών στις χιλιάδες συμπολιτών μας που μαστίζονται από ανεργία και ανέχεια. Όταν οι αποδοχές  των υπαλλήλων καθαριότητας  έχουν μειωθεί δραματικά, η διοίκηση δεν είχε την ευαισθησία να μειώσει τα δημοτικά τέλη 30% τουλάχιστον,  όπως τους  πρότεινα. Όταν πολλοί Δήμοι, όπως της  Πεντέλης, της Ηλιούπολης και πολλών άλλων  προνομιούχων σε εισοδήματα κάνουν σημαία τους την κοινωνική πολιτική, εμείς εδώ με τις χιλιάδες οικοδόμους, επαγγελματίες, μαγαζάτορες, μικροσυνταξιούχους και άνεργους σε απόγνωση,  αρκούμαστε σ’ αυτό που κάναμε τόσα χρόνια. Να δίνουμε φιλοδώρημα 60 ευρώ  σε λίγες  δεκάδες συμπολίτες μας το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Όταν δημοτικά παντοπωλεία και συσσίτια δημιουργούνται κάθε μέρα παντού και λειτουργούν σε καθημερινή βάση, εμείς  δείχνουμε να μας ξεπερνούν οι περιστάσεις. Στις απόψεις μου αυτές,  συμφωνεί και ο Αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών κ. Παύλος Ειρηνάκης,  που κατανοεί ότι αυτά που παρέχουμε δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Είναι θέμα γενικότερης  πολιτικής  και πρόβλεψης  στον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής. Θα πρέπει κάποτε η κ. Δήμαρχος να καταλάβει ότι δεν ξεγελιούνται  οι πολίτες πλέον με κούφια λόγια, απατηλές υποσχέσεις για ρουσφέτια και έργα βιτρίνας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η δημοτική αρχή θα κριθεί και  από το βαθμό ευαισθησίας της απέναντι στη φτώχια και τον ανθρώπινο πόνο, από την έμπρακτη αγάπη και αλληλεγγύη που θα δείξει στους αδύναμους συμπολίτες μας.
        Παρά τη γενική απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών στις μέρες μας και του ότι πολλές φορές "στα ξερά καίγονται και τα χλωρά", θα ήθελα να δηλώσω στους συμπολίτες μας, ότι θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό τους μαζί με τους συνεργάτες μου, έχοντας συναίσθηση 
της ευθύνης που έχουμε αναλάβει απέναντί τους. 

Τάσος Αυρηλιώνης
εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης
"Αγ. Δημήτριος -η Πόλη μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου