email: tasosavrilionis@yahoo.gr

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΕΤΑΙ Η κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΕΤΑΙ Η κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

   Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 19 Μαρτίου, η κ. Δήμαρχος  ανέφερε ότι διαφωνεί με το αίτημα πολλών δημάρχων για παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής των προσεχών δημοτικών εκλογών για 1,5 έτος και ότι πρέπει να γίνουν κανονικά το Μάιο του 2014, όπως είναι προγραμματισμένο. Κατά τη γνώμη μου τρεις είναι οι λόγοι  για τους οποίους η κ. Δήμαρχος επιθυμεί να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν:
1.    Αν διατηρηθεί στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση μέχρι τις δημοτικές εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συνεργασία των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν θα επεκταθεί και στους Δήμους. Η κ. Δήμαρχος θα έχει έτσι το θεσμικό πλεονέκτημα να είναι η κοινή  υποψήφια και των τριών κομμάτων και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο είναι στέλεχος. Αντίθετα σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού χάνει αυτό το σημαντικό προνόμιο. 
2.    Είναι ατύχημα για την πόλη μας το ότι στο τιμόνι του Δήμου μας σ’ αυτή την τραγική συγκυρία, βρίσκονται οι κατ’ εξοχήν άνθρωποι του συστήματος που οδήγησε το λαό μας σ’ αυτή την καταστροφή. Η ρουσφετολογία, η αναξιοκρατία, τα φθηνά επικοινωνιακά τρυκ ( τύπου λαχανόκηπου), η απάθεια  και η ανοχή μπροστά σε πρωτόγνωρες αήθεις ενέργειες στελεχών της διοίκησης, η αναξιοπιστία και η ανυπαρξία έργου, έχουν οδηγήσει τη δημοτική αρχή σε πρόωρη γήρανση και εκφυλισμό. Όσο και αν προσπαθεί η κ. Δήμαρχος να περάσει προς τα έξω ότι η δημοτική της ομάδα είναι συμπαγής, για μας που τους ζούμε από κοντά, είναι κοινή αίσθηση ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη και των συνεργατών της. Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει να αποφύγει παράπλευρες απώλειες και την επερχόμενη διάλυση.
3.    Είναι γεγονός ότι ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί τη διοίκηση. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές  και  η κ. Δήμαρχος δεν βλέπει κινητικότητα για συνεργασία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο την αλλαγή πολιτικής στο Δήμο, τόσο ενισχύονται οι πιθανότητες επανεκλογής της. Κάποιες λίγες θετικές εξαιρέσεις στη γενική μετριότητα, μπορεί να της εξασφαλίσουν κρίσιμες πελατειακές ψήφους.  Η κ. Δήμαρχος με πολυετή πείρα στο κόμμα, επείγεται να προλάβει διεργασίες σύνθεσης  στο χώρο της αντιπολίτευσης αλλά και σε άλλες κοινωνικές δυνάμεις, που θα της κόψουν το δρόμο για δεύτερη θητεία.

Η διοίκηση καλά κάνει και κάνει τους σχεδιασμούς της. Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν πρέπει να δώσει ο λαός του Αγίου Δημητρίου μια δεύτερη ευκαιρία  στη Δημοτική αρχή, μήπως και αλλάξει. Με καμία διάθεση ρεβανσισμού, για το καλό της πόλης, δηλώνω κατηγορηματικά όχι. Η πορεία μιας τέτοιας ομάδας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Απαιτείται άμεσα μια σύμπραξη υγιών δυνάμεων που θα δώσουν μια νέα προοπτική στο Δήμο. Πιστεύω   ότι καμία από τις υφιστάμενες  ομάδες μόνη της, δεν μπορεί να διασφαλίσει μια τέτοια προοπτική. Μεγάλη ευθύνη έχουμε όλοι και κυρίως οι πολιτικοί σχηματισμοί που αναδείχθηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Χρειάζονται ανοιχτά μυαλά χωρίς αγκυλώσεις και ξεπερασμένες προκαταλήψεις. Προοδευτικά ( με την ουσιαστική έννοια του όρου) και ηθικά στοιχεία υπάρχουν ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, δεν επιτρέπουν μικρόψυχες, δογματικές αναλύσεις, που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συντηρούν στην εξουσία τους κατ’ εξοχήν εκφραστές του παλαιοκομματισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στο προφίλ της σημερινής δημάρχου.
H αποτυχία της σημερινής διοίκησης και η ανυποληψία της στον κόσμο, φάνηκε καθαρά στον πολυδιαφημισμένο  απολογισμό της Δημάρχου για το έργο της διετίας. Από μια πόλη 100.000 κατοίκων μαζεύτηκαν περίπου 70 άτομα, οι περισσότεροι των οποίων ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι πελατειακοί φίλοι της διοίκησης. Η κ. Δήμαρχος διάβασε μια πολυσέλιδη έκθεση ιδεών, περιγράφοντας μια εικονική πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από τη μίζερη πραγματικότητα που βιώνουν οι δημότες. Όταν κλήθηκα να τοποθετηθώ για ένα πεντάλεπτο που μου έδωσε ο πρόεδρος, αρνήθηκα ευγενικά και μετά από λίγο έφυγα απογοητευμένος από τη θλιβερή εικόνα της αίθουσας και την δικαιολογημένη περιφρόνηση του κόσμου, που ξέρει ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι και ότι κανένας προβληματισμός και ανησυχία του δεν πρόκειται να εισακουσθεί από μια κωφάλαλη διοίκηση. Σέβομαι τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά σ’ αυτή τη φάση, εκείνο που προέχει είναι η συνεργασία  όλων των υγιών δυνάμεων του δήμου, για την παρεμπόδιση της συνέχισης μιας πολιτικής, που δεν έχει σαν στόχο το δημοτικό συμφέρον αλλά την εξουσία σαν αυτοσκοπό  για την  εξυπηρέτηση ημετέρων.
                                                                   Τάσος Αυρηλιώνης
                                                              Δημοτικός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου